Om kunstneren Kasper Juul
Havet, følelserne og kunsten
Skrevet af: Connie Boe Boss
Danmark er et land omgivet af hav, og kunstneren Kasper Juul (f.1978) voksede op i netop dette maritime miljø, nærmere bestemt i Skagen. Hans familie var tæt knyttet til havet, da hans far var fisker. Der er således en direkte forbindelse fra hans opvækst til temaet i mange af kunstnerens malerier.
Kasper Juul fokuserer primært på at skildre havet og himlen over det, ikke i de konventionelle farver som blågrøn, men derimod i virkelighedens nuancer af gråt og hvidt. Han tilføjer også elementer af alle regnbuens farver. Himlen præsenteres ofte i grålige toner, og havet reflekterer himlen, ligesom det også ofte afspejler menneskelige følelser, som Kasper Juul påpeger.
At vokse op omgivet af flittige og stolte mennesker i tæt kontakt med naturen har tidligt indgydt Kasper Juul en dyb kærlighed til havet samt respekt for naturen og dens kraft. Denne kraft omsætter han nu i sit maleri gennem en intuitiv proces, selvom den altid forudgås af en omhyggelig skitse, som tjener som grundlag for det endelige kunstværk.
Fisk, mennesker, hav
Kunstnerskabet kan opdeles i tre hovedgrupper: fiskemalerier, menneskemalerier og havmalerier. Disse tre genrer er tæt sammenknyttede og udgør alle en hyldest til Kasper Juuls rødder.
Fiskemalerierne udgør en særlig tak og hyldest til Kasper Juuls far, der dagligt skaffede familiens udkomme gennem sit fiskeri.
Menneskemalerierne udgør en kærlig hilsen til Kasper Juuls mor, der lærte ham at interagere med mennesker i alle samfundslag og møde dem med kærlighed og empati.
Havmalerierne kan betragtes som en moderne fortolkning af det klassiske hav- og landskabsmaleri, som vi kender det fra den velkendte Skagensmaler-tradition. Især havmalerierne får fokus i det følgende.
Den særlige vinkel
Alle Kasper Juuls malerier udgør en hyldest til hans ophav. Han er født og opvokset i Skagen hos en far, der var fisker og en meget kreativ mor. Hvad enten han skildrer fisk, mennesker eller hav, er der en direkte linje til opvæksten og en stor kærlighed til naturen og det, han kommer fra.
Især i Kasper Juuls havmalerier er der en særlig vinkel, som skiller sig ud fra de fleste havmaleres. I mange havmalerier står du på stranden og skuer ud over havet, mod horisonten – der er altså tale om en direkte gengivelse af den vinkel, maleren har set havet på, mens han malede (on location) eller ud fra fotos. Eller havet er malet ud fra en vinkel, hvor du er til stede i en båd, hvor havet er omkring dig, men ikke når dig fysisk.
Hos Kasper Juul ser du havet udefra og ind! Du er ude i vandet, enten helt omgivet af det, eller på vej ind mod bredden. Vi ser ikke bare på det; vi er i det, ikke i en båd og ej heller inde på stranden, men midt i det. Og nogle gange virvler det så meget, at du ikke ved hvad der er op og ned. Du kan næsten få følelsen af at være på vej ned under overfladen…
På den måde maler kunstneren havet og dets symbolik som menneskets sind er: Vi er i vores sjælelige rørelser, vi er i virvaret, vi er vores følelser og kan ikke blot se på dem udefra.
Dette understreger Kasper Juuls egen tilgang til både værk og liv. Han er i sine følelser, skaber ud fra dem, er ikke bange for dem, men bruger dem som drivkraft.
Til daglig bor og arbejder Kasper Juul på Pilegården i Annisse ved Arresø i Nordsjælland, hvor han også driver Galleri Juul.